SOS

Mocht er iets kapot zijn aan de beugel, neem dan altijd tijdens openingstijden contact op met de praktijk. Ook als u al een afspraak heeft staan. Het kan namelijk nodig zijn dat we meer tijd voor u moeten inplannen.

Buiten onze openingstijden kunt u voor zeer urgente klachten contact opnemen met Tandartsenpost Eindhoven, zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 040-3111915.

De behandeling bij de spoedpost valt buiten de behandeling bij Ortho-Helmond, dit zal door de spoedpost berekend worden en dient ter plaatse, middels pin, betaald te worden.

Vaste of uitneembare beugel is kapot zonder klachten

Nooddienst

Hiervoor hoef je niet naar de nooddienst!

Vakantiedienst

In het algemeen kun je stellen, dat reparaties aan beugels in de vakanties vaak niet mogelijk zijn, omdat de vervangende behandelaar(ster) meestal niet dezelfde apparatuur gebruikt. Om een uitneembare beugel te kunnen repareren, is het model nodig waarop de beugel is gemaakt. Eventuele ernstige pijnklachten kunnen natuurlijk wel worden verholpen.

Een losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn.

Nooddienst

Laat de beugel uit en maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster).

Vakantiedienst

Laat de beugel uit en maak zo spoedig mogelijk na de vakantie een afspraak met je eigen behandelaar(ster).

Een losse (uitneembare) beugel is kapot, maar je kunt hem nog wel dragen.

Nooddienst

Blijf de beugel dragen en maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster). Knip eventuele loszittende draden door met een schaartje, tangetje of nagelknipper.

Vakantiedienst

Blijf de beugel dragen en maak zo spoedig mogelijk na de vakantie een afspraak met je eigen behandelaar(ster). Knip eventuele loszittende draden door met een schaartje, tangetje of nagelknipper.

Er zit bij een vaste beugel een plaatje (bracket) los.

Nooddienst

Als je veel last van het plaatje hebt, kun je het proberen los te maken.(klein draadje doorknippen/elastiekje losmaken/klepje openen). Lukt dit niet, bedek het dan met b.v. suikervrije kauwgom of was. Als je elastiekjes moet dragen, doe dat dan maximaal 12 uur per dag. Maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster).

Vakantiedienst

Als je veel last van het plaatje hebt, kun je het proberen los te maken.(klein draadje doorknippen/elastiekje losmaken/klepje openen). Lukt dit niet, bedek het dan met b.v. suikervrije kauwgom of was. Als je elastiekjes moet dragen, doe dat dan maximaal 12 uur per dag. Maak zo spoedig mogelijk na de vakantie een afspraak met je eigen behandelaar(ster). De waarnemend behandelaar(ster) gebruikt vaak andere plaatjes, waardoor reparatie vaak niet mogelijk is.

Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong.

Nooddienst

Probeer een loszittend draadje terug te duwen. Lukt dit niet, bedek het irriterende deel van de beugel dan met suikervrije kauwgom of was. Maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster) om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. In uiterste nood kun je een uitstekend draadje ook doorknippen met een schaartje, tangetje of nagelknipper.

Vakantiedienst

Probeer een loszittend draadje terug te duwen. Lukt dit niet, bedek het irriterende deel van de beugel dan met suikervrije kauwgom of was. Maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eiegen behandelaar(ster) om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. In uiterste nood kun je een uitstekend draadje ook doorknippen met een schaartje, tangetje of nagelknipper.

Er zit bij een vaste beugel een ringetje (bandje) om een kies los.

Nooddienst

Als je last van het ringetje hebt, kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het losse ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster) om het ringetje weer vast te laten zetten.

Vakantiedienst

Als je last van het ringetje hebt, kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het losse ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk na de vakantie een afspraak met je eigen behandelaar(ster) om het ringetje weer vast te laten zetten of neem contact op met de waarnemend behandelaar(ster) voor overleg.

Het ringetje (bandje) om de kies, waar de buitenbeugel aan vast moet worden maken, zit los.

Nooddienst

Laat de buitenbeugel uit. Als je last van het ringetje hebt kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster) om het ringetje weer vast te laten zetten.

Vakantiedienst

Laat de buitenbeugel uit. Als je last van het ringetje hebt kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Neem contact op met de waarnemend behandelaar(ster) voor overleg.

Een losse spalk

Nooddienst

Laat de spalk in ieder geval zitten. Gebruik suikervrije kauwgom om eventueel uitstekende delen te bedekken.

Vakantiedienst

Neem contact op met de dienstdoende behandelaar(ster) om een afspraak te maken om de spalk vast te laten zetten.

Diverse losse plaatjes ten gevolge van een ongeluk

Nooddienst

Neem contact op met de dienstdoende tandarts. Indien deze een orthodontisch consult nodig vindt, zal dat met je besproken worden. Neem na het weekend contact op met je eigen behandelaar(ster).

Vakantiedienst

Neem contact op met de dienstdoende tandarts. Indien deze een orthodontisch consult nodig vindt, zal dat met je besproken worden. Neem contact op met de dienstdoende behandelaar(ster) voor overleg.