Orthodontie

Volgens het woordenboek is de betekenis van orthodontie: “tandheelkunde gericht op de ontwikkeling van een regelmatig gebit”. Met kennis van de klassieke talen is het woord orthodontie te herleiden: “ortho” is het Griekse woord voor recht en “odontos” is Grieks voor tand. Het doel van orthodontie (gebitsregulatie) is het verkrijgen van een goed functionerend en regelmatig gebit, dat er mooi uitziet en goed schoon te houden is. Maar dat is maar de helft van het verhaal. Orthodontie houdt zich niet alleen bezig met het reguleren van tanden en kiezen, maar ook met groei en groeimodificatie van de kaken. Hieronder is in een aantal animaties weergegeven wat zoal door een orthodontische behandeling kan worden bereikt.

Specialist

De tandartsopleiding en de orthodontische specialisatie duren samen minimaal 9 en vroeger zelfs 10 jaar. Drs. R.W.G.J. van ’t Hullenaar heeft beide opleidingen aan de Universiteit van Nijmegen afgerond.

Orthodontie praktijken verschillen nogal wat van elkaar. Sommige praktijken zijn heel groot en er werken veel mensen. Maar er zijn ook kleine praktijken waar de specialist een of twee medewerkers heeft.

In de orthodontie praktijk worden vooral kinderen behandeld. Daarom hebben veel orthodontie praktijken een “open” structuur. Dit geeft een praktijk een rustgevend en vriendelijk karakter en zorgt ervoor dat iedereen ook bij elkaar kan zien dat beugels niet raar zijn en een orthodontische behandeling niet vervelend of pijnlijk is.

Ruimtegebrek voor de snijtanden.
Voor de correctie moesten twee kleine kiezen worden verwijderd.
Onregelmatige stand met een grote spleet tussen de bovensnijtanden waardoor de hoektanden niet goed in de rij kunnen doorbreken.
Grote overbeet door een terugliggende onderkaak.
Omgekeerde beet van een bovensnijtand met een verschuiving van het midden van de tandboog naar links.